Didelis Espresso arba Espresso lungo, šiuo atveju kavos puodelis yra paruošiamas perleidus du kartus ar tris kartus didesnį vandens kiekį per Espresso klasikinio varianto kavos normą. Espresso kava su pieno puta arba Espresso macchiato, šiuo atveju kavos puodelis yra gaunamas, pagardinus klasikinę kavą Espresso išplakto pieno putomis. Espresso con panna yra plaktos grietinėlės kepurė, kuri yra uždedama ant klasikinės Espresso kavos. Kartais gali būti pabarstoma ir šokoladu. Granitinė Espresso kava yra tiesiog nesaldus ir šaltas klasikinės Espresso kavos variantas. Į kavą gali būti pridedama saldintos plaktos grietinėlės. Espresso romano yra Espresso kava, kuri yra patiekiama su citrina. Citriną galima išspausti į kavą arba tiesiog paprastai suvalgyti. Kartais vietoj citrinos pateikiamas iš citrinos ir cukraus pagamintas sirupas. Espresso coretto yra alkoholinė Espresso kava, į kurią pridedama likerio, konjako arba viskio. Pagal klasikinį receptą kava ir taurė su alkoholiniu gėrimu turėtų būti patiekiama atskirai. Cappuccino (liet. Kapučinas, ispan. Klasikinė Cappuccino kava - 30 proc. Espresso (apie 80 °C temperatūros) ir 70 proc.
Visgi, tai nereiškia, jog kava gali būti vartojama nesaikingai. Ne veltui yra posakis: kas per daug, tas nesveika. Pastarieji tyrimai rodo, jog kava sumažina įvairių vėžio susirgimų riziką. 2015 metais atliktas tyrimas rodo, jog kava ypač naudinga alkoholiu piktnaudžiaujantiems žmonėms. Kava sumažina alkoholio daromą žalą kepenims ir padeda sumažinti kepenų vėžio riziką. Dar kitas tyrimas priėjo išvados, jog žmonės, kurie gerdavo 1-3 kavos puodelius per dieną 29% sumažino susirgimo kepenų vėžiu riziką. Rizika susirgti melanoma, agresyviausia odos vėžio forma, taip pat gali būti sumažinta 20% vartojant 4 ar net daugiau kavos puodelių per dieną. Visgi, toks rezultatas matomas tik geriant kava su kofeinu. Galiausiai, tai nėra vienintelės vėžio formos, kuriomis rizika susirgti yra mažesnė vartojant kavą. Tyrimai rodo, jog kava vartojantys žmonės rečiau serga gimdos, prostatos bei burnos vėžiu. Daug žmonių ieško informacijos kaip sudeginti riebalus. Jeigu esi kavos mylėtojas, turiu tave nudžiuginti - kava iš tikrųjų padeda deginti riebalus. Tai vyksta dėl kavoje esančio kofeino. Pastarasis stimuliuoja nervų sistemą ir siunčia organizmui signalus, liepiančius suskaidyti riebalus.
Gilių kava - tai kruopščiai surinktos, sudžiovintos, sumaltos ir paskrudintos ąžuolų gilės. VEG4U Gilių kava pagaminta Lietuvoje iš gilių, kurias subrandino vidurio Lietuvoje augantys šimtamečiai ąžuolai. Tai tikras gurmaniškas gėrimas, ypač tinkamas gerti visą šaltąjį žiemos sezoną. Ši kava kvepia skrudintomis gilėmis ir turi kiek neįprastą, bet švelnų, šiek tiek karstelėjusį skonį. Gilių kava neturi kofeino, tad tai yra puikus kavos pakaitalas, ypatingai tinkantis sveikuoliams, jogams ir tiems, kas nevartoja kofeino ar nori sumažinti įprastos kavos vartojimą. Šią kavą gali vartoti ir vaikai, jiems ypač tinka gėrimą paruošti kaip kakavą - su įprastu ar augaliniu pienu, pasaldintą rudumi cukrumi, medumi ar agave. Jei norite šiek tiek stipresnio skonio, gilių kavą galite lygiomis dalimis sumaišyti su cikorijų kava, kuri yra dar stpresnė ir dar labiau primena tikrą kavą. Jau senuosiuose lietuvių liaudies receptuose buvo randami duomenys, kad iš ąžuolo gilių buvo ruošiamas gėrimas - verdama gilių kava. Juk ąžuolas nuo seno buvo laikomas ištvermės, stiprybės ir ilgaamžiškumo simboliu, todėl visai nenuostabu, kad visais laikais buvo vertinamo ir šio medžio vaisiai - mažosios ąžuolo gilės. Ąžuolai, paplitę visoje dabartinės Lietuvos teritorijoje, nuo seno maitino ir gydė mūsų protėvius. Džiovintos ir maltos gilės buvo dedamos į įvairius kepinius, duoną, virta gilių kava buvo naudojama įvairiems negalavimams gydyti ir kūnui stiprinti ir net buvo laikomos tikru senoviniu afrodiziaku. Gilių kavą gerkite užplikytą arba pavirkite kelias minutes vandenyje ar piene - tuomet ji bus stipresnė. Jei norite, galite saldinti rudu cukrumi ar medumi ir balinti paprastu ar augaliniu pienu, ar grietinėle.
O kodėl gi šių dviejų ingredientų nesuvienijus? Išbandykite sotų ir salsvą tirštąjį kokteilį, kuriam reikės kiek pasiruošti iš vakaro, tačiau ryte užtruksite vos kelias minutes. Šokoladainis su kava ir graikiniais riešutais 12 asm. Intensyvus šokoladinis skanėstas iš knygos „Desertai: 365 receptai“. Aromatingas figų tortas su kava ir riešutais 12 asm. Šį gardumyną projekto „100 tortų Lietuvia“ proga pristatė kepyklėlių „Vanilinis dangus“ steigėjai. Nuostabus tortas su kava 12 asm. Šį tortą su kava projektui „100 tortų Lietuvai“ pristatė „Bruzgu saldumynų namai“. Kavos ir bananų kokteilis su šokoladu 2 asm. Sluoksniuotas tiramisu ledų tortas 8 asm. Nida Degutienė (Nidos receptai): Šį tiramisu sluoksniuotą ledų tortą geriausiai apibūdintų pavadinimas „Tortas tinginiams“, arba „Kaip sutaupyti laiko ir sužibėti“. Įdomu, kodėl? Nes gaminant šį gardumyną galima taip sėkmingai nukirsti visus kampus, kad virtuvėje užtruksite vos kelias minutes. Dėl svečių reakcijos aš net neabejoju ir jums jos nepasakosiu, paliksiu pasidžiaugti patiems. Šaltai virta kava 4 asm. Nida Degutienė (Nidos receptai): Kuo tokia „šaltai virta“ kava pranašesnė už įprastą, kurią juk galima išvirti ir paprasčiausiai atvėsinti? Ji mažiau rūgšti, malonesnio aromato, ir (kofemanai, nesibaiminkite) turi tiek pat kofeino, nei įprasta, karštai plikyta kava.
Alkoholiniai gėrimai: viskis, konjakas, brendis, romas, midus, alus
ReplyDelete